• 0494 054 115
  • Regio Mechelen
  • wim@aektechnics.be

Blog

Hoe werkt een zonneboiler met zonnecollectoren?

zonnecollectoren

Een zonnecollector en zonneboiler kunnen niet zonder elkaar en werken perfect samen om met de warmte van de zon water te verwarmen. Wij leggen uit hoe dat gebeurt en wat de rol van de zonnecollector is.

Wat zijn zonnecollectoren?

Een zonnecollector is een zwart of blauw paneel dat bevestigd wordt op het dak van je woning. Dit paneel vangt de warmte van de zon op en geeft deze warmte door aan een zonneboiler zodat deze er water mee kan gaan verwarmen. Een zonnecollector bestaat uit een aantal buizen waar een speciale vloeistof doorloopt. Deze vloeistof heeft een laag kookpunt, waardoor je het dus makkelijk aan de kook kunt brengen. Het is deze vloeistof die zorgt voor het transport van de warmte door van de zonnecollectoren naar de zonneboiler te lopen door buizen.

Soorten zonnecollectoren

Er zijn twee soorten zonnecollectoren: de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuiscollector. De vlakkeplaatcollector bestaat uit een rechthoekige bak die wordt afgesloten door een glasplaat. Deze bak is zeer goed geïsoleerd, zodat er geen warmte kan ontsnappen en de temperatuur binnenin hoog op kan lopen. De warmte die wordt opgeslagen in de bak wordt opgevangen door een zwarte plaat die zonlicht absorbeert. Onder deze zwarte plaat zijn buizen gemonteerd waar vloeistof doorheen loopt. Deze vloeistof verwarmt vervolgens het water in de zonneboiler.

De vacuümbuiscollector werkt niet alleen met zonlicht, maar ook met infrarood licht. De zonnecollector bestaat uit meerdere ronde, glazen buizen die naast elkaar geplaatst worden. Iedere buis bestaat uit een binnenbuis en een buitenbuis. Tussen de buizen in wordt een vacuüm gecreëerd, zodat de opgevangen warmte niet verloren gaat. In de binnenste buis stroomt de speciale vloeistof die wordt verwarmd. De vacuümbuiscollector vangt meer zonlicht op, ook op bewolkte dagen omwille van de ronde vorm van de buizen. Door deze vorm kan de warmte makkelijker van alle richtingen opgevangen worden.

Voorraad warmte via zonneboiler

De warmte die van zonnecollectoren komt wordt in de zonneboilerinstallatie opgeslagen in een voorraadvat. Hierdoor kan leidingwater verwarmd worden in het voorraadvat. De afgekoelde vloeistof wordt dan weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen. Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde warmte kan worden bijgehouden tot het moment wat je warm water nodig hebt. Bij voldoende zonlicht kunnen de collectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot boven de 60°C. Als de zon onvoldoende warmte levert, zorgt de naverwarming ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt wordt. De naverwarming kan zowel een elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of de cv-ketel zijn.

Kosten en terugverdientijd van je zonnecollector en boiler

Met een zonnecollector en een zonneboiler maak je je woning en warmwatergebruik een pak duurzamer. Een zonnecollector gaat ongeveer 25 jaar mee voordat hij aan vervanging toe is. De aankoopprijs begint vanaf ongeveer € 2.200. De prijzen zijn onder andere afhankelijk van de samenstelling van uw gezin en van de hoeveel door de zon verwarmd water je graag wilt gebruiken. Vraag ook zeker na of je in aanmerking komt voor een subsidie voor de installatie van de zonnecollector en zonneboiler. De terugverdientijd op de energierekening is ongeveer 10 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid gas je verbruikt en wat gasprijs op dat moment bedraagt.