• 0494 054 115
  • Regio Mechelen
  • wim@aektechnics.be

Blog

Hoe koelen met een warmtepomp en wat zijn de voordelen?

01

Een warmtepomp voorziet net zoals een klassieke verwarmingsketel verwarming en warm water, maar het kan nog iets extra: koelen! Maar hoe gaat dit precies in zijn werk en wat zijn de voordelen tegenover andere koelopties? Wij leggen uit.

Actief versus passief koelen

Eerst en vooral zijn er twee soorten koeling te onderscheiden bij koeling met een warmtepomp: passieve of natuurlijke koeling en actieve koeling. Bij passieve koeling worden grond-waterwarmtepompen en water-waterwarmtepompen gebruikt om op een natuurlijke manier te koelen. De koelte word diep uit de bodem gehaald om het verwarmingswater af te koelen. Een circulatiepomp zorgt er vervolgens voor dat dit koel water door uw installatie en leidingen van de vloerverwarming loopt.

Bij actieve koeling worden lucht-luchtwarmtepompen en lucht-waterwarmtepompen ingezet. Bij dit proces wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en naar buiten gestuurd. Dit valt te vergelijken met de werking van een koelkast.

Verspreiding koeling

Maar hoe geraakt je volledige woning nu gekoeld? Hiervoor zijn enkele opties mogelijk:

  • Zoals eerder al aangehaald kan afgekoeld verwarmingswater door de leidingen van de vloerverwarming lopen en zo ruimtes een aantal graden afkoelen. De koeling is niet zo snel en effectief als koeling met bijvoorbeeld een airco, maar zal eerder geleidelijk gaan en de temperatuur slechts enkele graden doen dalen.
  • Je kunt ook een ventilo-convector inzetten. Deze ventilator blaast koude lucht tegen je leidingen met koel water, om vervolgens je woning af te koelen. Deze manier is vooral geschikt als je geen vloerverwarming hebt, bijvoorbeeld in je slaapkamer. Hetzelfde toestel kan trouwens ook in de omgekeerde richting gebruikt worden om te verwarmen

Wat zijn de voordelen?

  1. Koelen met een warmtepomp is een zachtere en gezondere manier van koelen dan met bijvoorbeeld airconditioning. Er wordt geen ijskoude lucht in de ruimte geblazen, maar het proces gaat eerder geleidelijk. Dit is gezonder voor je lichaam, maar bijvoorbeeld ook voor planten in huis.

2. Een warmtepompinstallatie die ook kan koelen kost niet veel meer dan één die niet kan koelen. Om het vergelijk te maken: de extra investering ligt lager dan de aankoop van een bijkomend aircosysteem. Bovendien heb je geen extra toestellen nodig. Je gebruikt gewoon het bestaande systeem, waar je tijdens de wintermaanden ook mee verwarmd.

Meer weten over warmtepompen? Vraag vrijblijvende info.