• 0494 054 115
  • Regio Mechelen
  • wim@aektechnics.be

Blog

Waarom je zwembad verwarmen met een warmtepomp?

Zwembad verwarmen

In België is de verwarming van een zwembad nodig om er optimaal van te kunnen genieten. En voor die verwarming zijn er enkele opties mogelijk. Allerhande nieuwe technologieën steken regelmatig de kop op, maar toch blijft de warmtepomp één van de beste en meest zuinige manieren om een zwembad te verwarmen. Wij leggen uit waarom.

Werking lucht-waterwarmtepomp

Voor de verwarming van je zwembad wordt meestal een lucht-waterwarmtepomp gebruikt, al kan het ook met een water-waterwarmtepomp. In dat laatste geval heb je een externe unit die bestaat uit leidingen die worden ingegraven in de grond.  De installatie van een water-waterwarmtepomp gebeurt na de installatie van de filter. Tijdens deze installatie wordt er ook een Bypass geplaatst tussen de filter en de warmtepomp.

Voor een optimale werking van een lucht-waterwarmtepomp dient deze op 50 centimeter van de muur te staan zodat er voldoende lucht aangezogen kan worden. En ook waar de lucht weggeblazen wordt voorzie je best voldoende ruimte.

Rendement van je warmtepomp

Als we gaan vergelijken met andere verwarmingsmechanismen, is het al snel duidelijk dat een warmtepomp een hoger rendement heeft. Een elektrische verwarming voor een zwembad is zeer duur in gebruik. Het verbruik is zo hoog dat je een elektrisch systeem enkel kan overwegen bij kleinere baden tot 1500 liter. Voor een standaard zwembad van ongeveer 50.000 liter komt dit absoluut niet in aanmerking.

Wanneer je verwarmt met gas of stookolie is vooral het rendement te laag. Deze verwarmingssystemen hebben 5kW energie nodig om 1 kW warmte te genereren, is dat bij een warmtepomp ongeveer omgekeerd.

Ook solarsystemen kunnen gebruikt worden om een zwembad te verwarmen, alleen hebben we hiervoor in België nogal weinig uren zon. In samenwerking met een warmtepomp kan een solarsysteem wel rendabel zijn.

Prijs

De prijzen voor warmtepompen voor zwembaden liggen ver uit elkaar. Het is vooral de grootte van je zwembad dat de prijs van je warmtepomp zal beïnvloeden. Ben je geïnteresseerd in een gratis offerte? Vraag ze dan hier aan.

Energiezuinige tip

Als je je woning reeds verwarmt met een warmtepomp of zonnepanelen, dan heb je in de zomer voldoende energie over om ook te zwembad te verwarmen omdat je in huis minder verwarming nodig hebt op dat moment.