• 0494 054 115
  • Regio Mechelen
  • wim@aektechnics.be

Blog

Hoe koelen met vloerverwarming? Onze 5 tips!

vloerverwarming

Vloerverwarming als verwarmingssysteem wint steeds meer aan populariteit. Maar wist je dat je vloerverwarming ook kunt gebruiken om je woning te koelen? Maar hoe werkt het precies? Is een warmtepomp in alle gevallen nodig? En hoe voorkom je condensatie? Wij bieden een antwoord op je vragen. 

Hoe werkt koelen met vloerverwarming?

Voor vloerkoeling worden de leidingen van de vloerverwarming simpelweg gevuld met koud water. Hierdoor koelt de vloer, maar ook de ruimte af. Het water mag echter niet té koud zijn omdat er dan condensatie op de vloer kan ontstaan. Om deze reden is het dus niet mogelijk om een ruimte op korte tijd enkele graden af te koelen zoals bijvoorbeeld een airco dat wel kan. Om het meeste rendement te halen uit vloerkoeling liggen de leidingen bij de installatie best op een legafstand van 10 cm. Bij klassieke vloerverwarmingssystemen is de legafstand meestal 15 à 20 cm, maar dan zal je koelvermogen lager liggen.

Is een warmtepomp nodig?

Om vloerkoeling mogelijk te maken wordt een vloerverwarmingssysteem meestal gecombineerd met een omkeerbare warmtepomp. Deze zorgt ervoor dat het systeem in de winter kan verwarmen en in de zomer kan koelen. Vloerkoeling kan echter ook zonder warmtepomp, maar dan is de installatie van een extra koelmachine nodig als aanvulling op je verwarmingsketel. Deze opstelling zien we vaker in appartementsgebouwen waar de koelmachine in de centrale stookplaats wordt geplaatst.

Hoe condensatie vermijden?

Zoals eerder al aangehaald ontstaat er condensatie op de vloer als het koelwater in de leidingen te koud is. Om dit te vermijden raden we aan om het water niet onder de 16°C te laten zakken. Om dit op te volgen bestaan er systemen die de temperatuur van het water constant monitort en de pomp uitschakelt als de temperatuur te ver zakt.

Wat met bestaande vloerverwarming?

Je kunt bestaande vloerverwarming perfect gebruiken als vloerkoeling. Je dient enkel je verwarmingsketel te vervangen door een warmtepomp of koeler bij te plaatsen. Maar zoals eerder gezegd, hangt een optimale werking ook af van de legafstand van je leidingen. Deze bekijk je dus beter eerst vooraleer je een beslissing neemt.

Ecologisch interessant

Koelen met vloerverwarming is vooral op ecologisch vlak een zeer interessante optie. Warmtepompen halen hun energie namelijk uit de grond, lucht of grondwater, waardoor ze uitblinken in energiezuinigheid.

 

Meer weten over warmtepompen? Vraag vrijblijvende info.