• 0494 054 115
  • Regio Mechelen
  • wim@aektechnics.be

Blog

Wat is de SPF-waarde?

SFP

Naast de COP-waarde kan je het rendement van een warmtepomp ook berekenen aan de hand van de SPF-waarde. We leggen even uit wat deze ‘Seasonal Performance Factor’ precies inhoudt.

Het verschil tussen de COP- en SPF-waarde

De SPF of ‘Seasonal Performance Factor’ is, net zoals de COP waarde, een indicator waarmee je het rendement van een waterpomp kan bepalen. Er is echter een groot verschil tussen deze twee waarden. De COP (Coefficient of Performance) is het theoretisch rendement van je waterpomp. Het maakt gebruik van nominale waarden, zoals een brontemperatuur. Uiteindelijk wordt dan zo de verhouding tussen de afgegeven warmte en de hoeveelheid verbruikte energie bepaald.

De SPF waarde daarentegen, is het gemiddelde of reële rendement van een warmtepomp. Het cijfer wordt berekend op basis van een volledig stookseizoen, waardoor het accurater is dan de COP waarde. Doorgaans moet je de COP verminderen met 0,4 tot 0,7 om de SPF te bekomen. Het getal geeft aan hoe efficiënt je waterpomp is en bepaalt zo de werkelijke stookkosten. Een SPF-waarde van 3 wil zeggen dat 1 eenheid opgenomen elektriciteit wordt omgezet in 3 eenheden warmte.

Een ander verschil is dat er bij de berekening van de SPF waarde rekening gehouden wordt met de werkelijke omstandigheden, zoals mechanische, thermische en elektrische verliezen. Het is dus perfect mogelijk dat een waterpomp met een hoge COP-waarde op een termijn van een jaar een slechtere SPF-waarde haalt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door slechte weersomstandigheden of de werking van de waterpomp. Hoe beter de omstandigheden, hoe groter het rendement!

2 tips voor een hogere SPF-waarde van je waterpomp

Om een hoger rendement te verkrijgen kan je zelf ook het een en ander ondernemen.

  1. Zorg ervoor dat je woning zeer goed geïsoleerd is. Indien dit niet het geval is, heeft een waterpomp weinig zin.
  2. Indien u vloerverwarming heeft liggen, dek deze dan niet af met hout of tapijt. Dit zorgt ervoor dat het rendement zal dalen.