• 0494 054 115
  • Regio Mechelen
  • wim@aektechnics.be

Blog

Hoe werkt een warmtepomp en wat zijn de voordelen?

Met een warmtepomp kunt u energiezuinig en milieuvriendelijk warmte creëren. Het zorgt voor de verwarming van uw huis en water. Maar een warmtepomp systeem kan ook gebruikt worden voor te koelen. Wij zetten alle informatie en voordelen op een rijtje.

Werking warmtepomp

Een warmtepomp is een toestel dat warmte aanwezig in de buitenlucht en grond gebruikt om uw woning of huishoudelijk water te verwarmen. De pomp trekt de warmte uit de lucht, de grond of het grondwater en stuurt deze vervolgens langs een warmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat de warmte opgenomen en verdampt wordt. Het gas dat vrijkomt wordt door een compressor samengedrukt, waardoor de temperatuur van het gas stijgt. Daarna geeft een tweede warmtewisselaar de warmte die werd gecreëerd door aan het water (bij een lucht-water warmtepomp) of de lucht (bij een lucht-lucht warmtepomp) van het verwarmingsproces .

Voordelen warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of het grondwater. Deze warmte is gratis en overvloedig in de natuur aanwezig. Maar er zijn nog meer voordelen:

  • Een warmtepomp is milieuvriendelijk omdat u fossiele brandstoffen spaart en slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig hebt.
  • Een warmtepomp is budgetvriendelijk. De installatiekost ligt misschien hoger dan bij een klassiek verwarmingssysteem, maar de besparingen op termijn compenseren dit ruimschoots.
  • Een warmtepomp is meer dan een airco omdat het kan instaan voor alle warmtebehoeftes. Een optimaal klimaat kan worden gecreëerd door te werken met een samengesteld systeem voor koelen en verwarmen.
  • De installatie en afregeling van een warmtepompsysteem is het werk van een vakman. Het belang van een goede vakman is hier dus cruciaal.
  • Hiervoor kan u een beroep doen op AEK Technics. Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met aircosystemen en warmtepompen van het merk Toshiba. Vul een contactformulier in en ontvang een offerte op maat.