• 0494 054 115
  • Regio Mechelen
  • wim@aektechnics.be

Blog

8 tips voor optimale werking van een mobiele airco

Mobiele Airco

Het installeren van een mobiele airconditioning in je woning lijkt een makkelijke klus. Toch zijn er enkele dingen waar je maar beter op let bij de installatie van je mobiele airco. Het belangrijkste om rekening mee te houden is de afvoerslang. Maar waar let je best nog op? Wij geven tips over de plaatsing van je mobiele airconditioning voor een optimale werking.

Tip 1: plaatsing dicht bij een raam

Je plaatst je mobiele airco best zo dicht mogelijk bij een raam, omdat de afvoerslang de warme lucht naar buiten moet afvoeren. De afvoerslang van een mobiele airconditioning is in de meeste gevallen slechts 1,5 meter, waardoor je airco dus best naast een raam geïnstalleerd staat.

Tip 2: afvoer via een gat in de muur

Lijkt je de afvoer van warme lucht via het raam niet ideaal? Dan kun je steeds opteren voor een meer definitieve oplossing in de vorm van een vaste muurdoorvoer om lucht af te voeren. Hierbij wordt er een gat in de muur gemaakt waar de afvoerslang precies door past. Het is definitief, maar natuurlijk ook zeer effectief. Handig om weten is dat de meeste afvoerslangen van mobiele airco’s dezelfde diameter hebben. Moest je airco ooit aan vervanging toe zijn, kun je dus gewoon een nieuwe aankopen en de muurdoorvoer opnieuw gebruiken.

Tip 3: gebruik raamafdekking

Om je airconditioning zo goed mogelijk te laten werken is het ook belangrijk om na te gaan of warmtebronnen in de buurt zo veel mogelijk geëlimineerd kunnen worden. Wanneer een afvoerslang door een open raam hangt kan er natuurlijk meteen weer warme lucht terug naar binnen. Om dit te voorkomen zijn er speciale raamafdichtingen die ervoor zorgen dat de warme lucht buiten blijft. Deze afdichtingen vind je online of in de doe-het-zelf- of speciaalzaak.

Tip 4: installatie bij een stopcontact

Deze tip lijkt zeer logisch, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Naast de plaatsing dichtbij een raam, installeer je je mobiele airco ook best nabij een stopcontact. Indien je dit liever niet doet kun je steeds een verlengkabel aansluiten als oplossing, maar dit oogt minder netjes en is minder veilig. Denk bijvoorbeeld maar aan struikelen over de verlengkabel.

Tip 5: verleng de afvoerslang niet

Sommige gebruikers van een mobiele airco proberen hun afvoerslang te verlengen omdat de airco bijvoorbeeld niet dicht genoeg bij een raam geïnstalleerd kan worden. Toch raden we dit af omdat dit ten koste gaat van de capaciteit van de airco. Hetzelfde geldt voor het afvoeren van warme lucht via een slang die de hoogte in gaat. Idealiter wordt de lucht horizontaal afgevoerd.

Tip 6: isoleer de afvoerslang

Om te voorkomen dat de afvoerslang van je mobiele airco zelf warmte afgeeft, is het aangeraden om deze slang te isoleren. Dit kun je met isolatiemateriaal of door er een grotere slang omheen te doen.

Tip 7: houd de luchtgaten vrij

Zorg ervoor dat de luchtgaten van je mobiele airco niet geblokkeerd zijn zodat hij optimaal kan werken. Houd ze 30 à 40 cm van de muur of een meubelstuk verwijderd voor de beste werking.

Tip 8: reinig je mobiele airco voldoende

Voor een oppervlakkige reiniging gebruik je best eerst een vochtige doek en daarna een droge. Om veiligheidsredenen maak je een airco best niet schoon met water. Voor de reiniging van de luchtfilters adviseren we om wekelijks de anti-stoffilters te reinigen in de periode dat de airco zeer frequent aanstaat. Gebruik je stofzuiger om het stof van de filter te verwijderen. Wanneer de filter zeer vuil is kun je hem eventueel onderdompelen in lauw water om hem te spelen. Laat ze filter zeer goed drogen vooraleer je hem terug plaatst. Op het einde van het “koelingsseizoen” maak je je airco best volledig watervrij. Laat het interne circuit daarom volledig leeglopen.

Al deze tips zorgen voor de optimale werking van jouw mobiele airco. Zo kun je volop genieten van dit koelingsapparaat tijdens de zomermaanden.

Meer weten? Vraag vrijblijvend om info!